Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii

pvg logo

Tento projekt je spolufinancován z EU.

 

Zadavatel: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Období řešení: 10/2016–9/2019

 

Popis projektu: Hlavním cílem projektu s reg. č. CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_012/0000606 je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech středních škol bez maturitní zkoušky skrze zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zvýšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání workshopů.

 

Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících aktivit – cyklu workshopů a exekutivních a praktických týdnů. Cyklus workshopů představuje formu dvou vzájemně se prolínajících částí – exekutivních dovedností a praktického vzdělávání. Celkem bude realizováno 12 workshopů, jejichž cílem je rozvinout exekutivní dovednosti a rozšířit praktické uplatnění žáků. V rámci workshopů bude mimo jiné organizován celodenní odborný seminář, např. kurz molekulární kuchyně, mořské plody, tradiční česká kuchyně apod. 

 

Na základě zpracovaných úkolů a aktivity budou poté vybráni nejlepší studenti, kteří se účastní exekutivních a praktických týdnů. Předpoklad účasti je cca 15–40 % nejlepších studentů. Smyslem exekutivních a praktických týdnů je vytvoření mimoškolní aktivity zaměřené na rozvoj klíčových kompetencí a zejména praktických dovedností studentů. Exekutivní a praktický týden proběhnou jako pětidenní akce pro 25 studentů ze čtyř škol.  Exekutivní týden se zaměří na dovednostní rozvoj studentů s ohledem na jejich praktické uplatnění (komunikace, týmová práce, zaměstnání apod.). Praktický týden se zaměří na praktické dovednosti žáků v gastronomii (odborné semináře, např. práce s moderními technologiemi, úprava divočiny, ryby a mořské plody apod.). Studenti získají certifikáty o absolvování kurzů a také získají bezplatné roční členství v Asociaci kuchařů a cukrářů.

 

Projekt je realizován společností IREAS, Institut pro strukturální politiku, o. p. s. ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky Jules a Jim, z. s. Do projektu je dále zapojeno 12 škol:

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice, 

Střední škola zemědělství a služeb, Město Albrechtice, 

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Písek, Písek, 

Integrovaná střední škola, Jesenice, 

Střední škola hotelnictví a společného stravování, Teplice nad Metují,

Střední škola hotelová a služeb Kroměříž, Kroměříž,

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vlašim,

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno,

Střední škola živnostenská Sokolov, Sokolov,

Střední škola obchodu, gastronomie a designu PRAKTIK s. r. o., Olomouc,

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou, Horky nad Jizerou,

Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod, Havlíčkův Brod.

 

Více informací o projektu podá Vítězslav Malý, maly (zavináč) ireas.cz

Aktuality

  • 7. 11. 2017

     

    IREAS je na Facebooku! Aktuality naleznete na našem profilu.

    logo facebook3